Trzecia Jadłodzielnia w Żyrardowie

Trzecia Jadłodzielnia w Żyrardowie

Uroczyste uruchomienie trzeciej Jadłodzielni na terenie Żyrardowa, w al. Partyzantów, tuż obok Recyklomatu

Społeczna odpowiedzialność biznesu to nie tylko działania, mające na celu wykorzystywanie możliwości przedsiębiorstwa do wspierania lokalnej społeczności. To także nie tylko działania, mające na celu ułatwienie koegzystowania mieszkańców i przedsiębiorstwa. Odpowiedzialne społecznie przedsiębiorstwa winny stawiać na wprowadzanie w życie takich działań, które przyniosą realną korzyść dla społeczności lokalnej nawet wtedy, gdy nie mając nic wspólnego z prowadzonym biznesem i nie wywierają na niego żadnego wpływu. Od dawna mamy świadomość tego, jak wiele zawdzięczamy żyrardowianom i okolicznym mieszkańcom, od dawna też dokładamy wszelkich starań, by ich życie było coraz lepsze. Tym razem, dzięki firmie EMKA S.A. i sali bankietowej Belgijka na mapie naszego rodzinnego Żyrardowa pojawiła się trzecia już lodówka społeczna, oddana do użytku mieszkańców.

Czym jest Jadłodzielnia?

Jadłodzielnia, podobnie jak inne lodówki społeczne, stanowi inicjatywę mającą na celu ograniczenie wyrzucania żywności oraz zapewnienie potrzebującym dostępu do posiłków. Tego typu chłodnia ma docelowo służyć tym żyrardowianom, którzy chcą dzielić się z innymi dobrem oraz tym mieszkańcom naszego miasta, którzy potrzebują wsparcia. Dlatego też zwracamy się z apelem do mieszkańców Żyrardowa – jeśli macie w domu nadmiar żywności, np. po rodzinnym przyjęciu, pomóżcie wypełnić lodówkę pełnowartościowymi artykułami spożywczymi, okazując tym samym serce potrzebującym.

Gdzie znajduje się nowa Jadłodzielnia?

Kolejna lodówka społeczna na terenie Żyrardowa została usytuowana w al. Partyzantów, tuż obok naszego Recyklomatu. Nie sposób jej nie zauważyć, a to oznacza, że miejsce jej umieszczenia jest dobrane we właściwy sposób. Dzięki temu potrzebujący bez trudu odnajdą miejsce, w którym znajdować się będzie przygotowana dla nich żywność. To także doskonała okazja do podzielenia się niewykorzystaną żywnością, zapobiegając wyrzucaniu jej. W okolicy Jadłodzielni znajduje się bowiem bardzo dużo punktów gastronomicznych, dlatego też zachęcamy ich właścicieli do uzupełniania lodówki tą żywnością, która nie została wykorzystana, a która mogłaby się zmarnować.

By dzielić się dobrem z innymi

„Żyrardów to wyjątkowe miasto, miasto z bogatą historią i ze wspaniałymi ludźmi. Dzisiaj na mapie naszego miasta pojawił się kolejny bardzo ważny punkt – pojawiła się Jadłodzielnia. Jadłodzielnia ma wiele wymiarów. Przede wszystkim ten najważniejszy wymiar dobroci, serca. Jadłodzielnia uczy nas wrażliwości – już nie będziemy musieli marnować tego, co zostanie na naszym stole. To, co nam pozostało, może być naszym darem serca dla innych, dlatego też serdecznie zachęcam do korzystania z tego miejsca, zachęcam, aby dzielić się dobrem. Bo nieważne, ile posiadamy – ważne, czy umiemy dzielić się tym z innymi. Jak mówił Robert Baden-Powell, ‘starajcie się zostawić ten świat choć trochę lepszym, niż go zastaliście’. Mając na uwadze te słowa, zachęcamy do dołączenia do naszej misji, aby wspólnie tworzyć lepsze jutro – podkreśla Krzysztof Rdest, Prezes Zarządu EMKA S.A.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Pinterest
Picture of Ewa Komuda-Milczarek
Ewa Komuda-Milczarek

Doświadczona specjalistka w dziedzinie marketingu, obecnie pełniąca funkcję Koordynatora ds. Marketingu w EMKA S.A. Z ponad 10-letnim stażem zawodowym, ma doświadczenie w analizie rynku i konkurencji, identyfikowaniu trendów, zarządzaniu kampaniami marketingowymi oraz tworzeniu i publikowaniu materiałów promujących markę na różnych platformach, w tym w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, zdobywając tytuł magistra zdrowia publicznego, specjalizując się w zarządzaniu i marketingu w ochronie zdrowia. Jest osobą ambitną, zorientowaną na cele, skrupulatną i zaangażowaną w to, co robi.

Picture of Ewa Komuda-Milczarek
Ewa Komuda-Milczarek

Doświadczona specjalistka w dziedzinie marketingu, obecnie pełniąca funkcję Koordynatora ds. Marketingu w EMKA S.A. Z ponad 10-letnim stażem zawodowym, ma doświadczenie w analizie rynku i konkurencji, identyfikowaniu trendów, zarządzaniu kampaniami marketingowymi oraz tworzeniu i publikowaniu materiałów promujących markę na różnych platformach, w tym w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, zdobywając tytuł magistra zdrowia publicznego, specjalizując się w zarządzaniu i marketingu w ochronie zdrowia. Jest osobą ambitną, zorientowaną na cele, skrupulatną i zaangażowaną w to, co robi.

Wyszukaj w artykułach
Blog
Newsletter
Dołacz do nas
Tech stack team

Może Ci się również spodobać

Ochrona środowiska a świat

Ochrona środowiska a świat

Ochrona środowiska wygląda inaczej w różnych częściach świata – poznaj…

Jak stworzyć zielone oazy?

Jak stworzyć zielone oazy?

Zielone oazy w miastach to konieczność dla poprawy jakości życia,…

Wiosenna edycja akcji

Wiosenna edycja akcji

Finał wiosennej edycji akcji “Odpad zdasz, drzewko masz!” już za…

Skip to content